Logga


Om stenar

Det heter inte halvädelstenar!

Förr skilde man på ädelstenar och halvädelstenar. De stenar som det alltid är efterfrågan på, d v s diamant, rubin, safir och smaragd, kallades ädelstenar. Alla andra kallades halvädelstenar. Men numera är begreppet halvädelstenar borttaget eftersom det anses missvisande. Många av de andra stenarna är också mycket efterfrågade och dyrbara, så därför säger man nu bara ädelstenar.

Som exempel kan man nämna kvartsstenen Krysopras där ett fint exemplar faktiskt kan kosta mer än en safir av dålig kvalitet. Varför skulle då Safiren kallas ädel och inte Krysoprasen?

Tyvärr ser man fortfarande namnet halvädelstenar ibland i handeln och även andra missvisande namn på ädelstenar. Röktopas är ett sånt exempel, där det inte rör sig om Topas utan om en kvartssten. Det korrekta namnet på stenen är Rökkvarts. Här kan du se ett filmklipp på Rökkvarts » i närbild. Det är viktigt att använda rätt namn när man säljer stenar för att inte vilseleda kunden.


Agat
Hör till kvartsgruppen, kalcedon med band i olika färger. Förekommer som geoder i lavabergarter. I hålrummet innanför agatmassan bildas ofta kristaller av t ex bergkristall och ametist. De bästa fyndigheterna var tidigare i Idar-Oberstein i Tyskland, numera Brasilien och Uruguay. Färgas ofta. Olika namn i handeln beroende på färg och struktur, t ex mossagat, grön med mossliknande inneslutningar.
Ger styrka och mod och drar till sig kärlek.
Akvamarin
Namnet kommer från latin och betyder havsvatten. Färgen är "havsvattenblå" men mörkare blå är mest efterfrågad. Hör liksom smaragd till gruppen beryll. Upphettas ofta för att få bättre färg. Hårdhet 7½ på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10. De bästa fyndigheterna finns i Brasilien. Månadssten för mars. Står för renhet, glädje och mod. Rogivande.

Ametist
Ametist
Lila, och den mest efterfrågade av kvartserna. Förekommer i håligheter i berget, i s k geoder, som kan bli mycket stora. De bästa fyndigheterna i Brasilien. Facettslipas ofta till smycken. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Månadssten för februari. Lyckosten som renar och lugnar och ger harmoni i hemmet. Bra mot sömnlöshet.

Aventurin
Aventurin
Grön kvarts med metalliskt skimmer. Skimret orsakas av ljusreflexion från inneslutningar av små kristaller i stenen. Fyndigheter i Brasilien, Indien och Ryssland. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En sten som är allmänt lugnande och helande.

Bergkristall
Bergkristall
Färglös, och den vanligaste varianten av kvarts. Namnet kommer från det grekiska ordet krystallos som betyder is. Man trodde förr att bergkristall var för alltid fruset vatten. Ofta i form av vackra kristallprismor. Finns över hela världen, men de viktigaste fyndigheterna finns i Brasilien. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Månadssten för april. Skapar energi och öppnar upp för det goda och positiva i tillvaron.

Citrin
Citrin
Gul eller gulbrun variant av kvarts. Naturligt gul citrin är sällsynt, de flesta citriner i handeln är upphettade ametister. Benämns ofta felaktigt topas. Fyndigheter i Brasilien, Madagaskar och Ryssland. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En sten som är lugnande och avstressande. Ger ökat självförtroende.

Dumortierit
Namnet efter en fransk vetenskapsman. Stenen får en vacker djupblå eller violett färg när den slipas. Rödbruna varianter finns också. Påträffas ofta ihopväxt med färglös kvarts, och kallas då dumortierit-kvarts. Fyndigheter i USA, Madagaskar, Frankrike och Namibia. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En sten som ger karisma och mod att känna och sätta gränser.

Granat
Mineralgrupp med många olika färger och namn där de röda varianterna pyrop och almandin är vanligast. Böhmiska granater i smycken är pyroper, med djupt röd färg. Almandin har lite dragning åt violett. Hårdhet 7-7½  på Mohs´ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Månadssten för januari. Ökar kreativiteten och ger energi och styrka.

Hematit
Järnoxid, svart eller svartgrå metallisk färg. Krossad hematit blir röd, kallas därför även blodsten. Blanka hematitkristaller användes under antiken som speglar. Vanlig som sten i klackringar. Fyndigheter i USA, Brasilien, England och Italien (Elba). Hårdhet 5½-6½ på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En sten som ger styrka och stärker självkänslan. Bra mot blodsjukdomar.

Iolit
Kallas även cordierit. Grå blå - violett till färgen och halvgenomskinlig. Fyndigheter i bl a Sri Lanka, Indien och Brasilien. Ger självförtroende och är tröstande. Förstärker ledarskapsförmågan.
Jaspis
Jaspis
Hör till kvartsgruppen. Opak, d v s inte genomskinlig. Fyndigheter över hela jorden och förekommer som sprickfyllnad eller klumpar. Olika namn i handeln efter färg och mönster, t ex landskaps-jaspis.
Bra mot stress. Ger skydd och hälsa.

Krysopras
Äppelgrön färg och den värdefullaste av kalcedonerna (kryptokristallin kvarts). De finaste kvaliteterna kommer från Queensland i Australien. Andra fyndigheter i Brasilien och USA. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Månadssten för maj. En uppmuntrande sten. Tar bort negativitet och stress. Drar till sig vänner.

Labradorit
En plagioklasfältspat som visar färgspel med metalliskt glänsande nyanser. Populär som slipad smyckessten. Fyndigheter i Labrador i Kanada, därav namnet. Den labradorit som finns i Finland kallas spektrolit. Ger glädje och spontanitet.

Lapis Lazuli
Populär smyckesten som består av flera mineral, bl a blå lazurit, vit kalcit och mässingsgul pyrit. Den finaste kvaliteten kommer från Afghanistan. Övriga förekomster i Chile, Sovjet och USA. Hårdhet 5½ på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En skyddssten som ger mod och ökad koncentrationsförmåga.

Malakit
Opak, dvs inte genomskinlig sten med band av växelvis ljust och mörkt grönt. Bästa fyndigheterna finns i Kongo i områden där kopparmalm bryts. Slipas både till smycken och till prydnadsföremål. Hårdhet 3½-4 på Mohs´ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En kraftfull sten som ger energi. Bra för affärer, drar till sig kunder.

Mossagat
En färglös eller vit halvgenomskinlig kalcedon, (kryptokristallin kvarts), med gröna mossliknande inneslutningar. De bästa kvaliteterna finns i Indien. Hårdhet 6½-7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Stärker viljan och befrämjar vitaliteten. Ger mod och vältalighet.

Månsten
Hör till Fältspat-gruppen. Färglös eller gul, med ett blåaktigt vitt skimmer som liknar månens sken, därav namnet. Skimret orsakas av ljusreflexion från den inre strukturen. De viktigaste fyndigheterna finns på Sri Lanka. Finns även i Burma, Indien och Madagaskar. Hårdhet 6-6½ på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Månadssten för juni. En sten som ger frid och harmoni. Skyddssten vid resor.

Obsidian
Snöflingeobsidian
Naturligt glas som bildats när vulkanisk lava svalnat för fort för att kristallisering ska kunna ske. Oftast svart eller grå färg. Ibland förekommer gråvita inneslutningar liknande snöflingor, kallas då snöflingeobsidian. Har använts sedan förhistorisk tid till verktyg och vapen p g a vassa kanter då den slipas. Fyndigheter över hela världen, främst från USA. Mörka stenar från Arizona och New Mexico kallas ”Apache-tårar”. Hårdhet 5-5½ på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Ger skydd och frid.
Peridot
Olivgrön, därav mineralnamnet Olivin. Stenar av ädelstenskvalitet kallas peridot. Viktigaste fyndigheterna är på vulkanön Zebirget i Röda Havet. Hårdhet 6½-7 på Mohs´ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En utvecklingssten, ger inspiration och hopp. Lugnande, bra mot depression.

Pyrit
Pyrit
Från grekiska Pyr som betyder eld. Det slår gnistor om man slår på stenen. Kallas också svavel­kis. Kemisk förening mellan järn och svavel, järnsulfid. Kristallerna är ofta väl utvecklade, som kuber. Liknar guld och kallas därför kattguld. Slipas till små stenar i smycken och kallas då markasiter. Finns i hela världen. Fina exemplar på Elba, Italien och i Spanien. Hårdhet 6-6½ på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Drar till sig pengar och lycka. Hjälper vid oro och depression.

Rodokrosit
Rosenröd till vit, strimmig. Kristaller av ädelstenskvalitet slipas åt samlare, men oftast används den som prydnadssten. Fyndigheter i Argentina och USA.
Ger energi, frid och kärlek.
Rodonit
Rosa till röd färg med svarta ådringar, inneslutningar av manganoxid. Används oftast som prydnadssten. Fyndigheter bl a i Sverige, USA, Australien och på Madagaskar.
Ger lugn och dämpar oro och förvirring.

Rosa kvarts
Rosa kvarts
Kristaller är sällsynta. Uppträder oftast som massivt, matt och sprucket material.
De största fyndigheterna finns i Brasilien, men de bästa kvaliteterna kom­mer från Madagaskar. Finns även i Överhogdal i Härjedalen. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En kärlekssten som ger harmoni i hemmet. Löser upp sorg och lär oss att förlåta. Fin gåva till kärlekspartnern eller nära vänner. Bra mot skadlig strålning.

Röd Tigeröga
En typ av kvarts med fiberstruktur som ger stenen dess karakteristiska utseende när den slipas. De viktigaste fyndigheterna finns i Sydafrika. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En sten som är för pengar och lycka. Skapar mod, säkerhet och skyddar mot alla faror.

Rökkvarts
Rökfärgad kvarts. Förekommer över hela jorden. Kallades förr missvisande för röktopas. Hårdhet 7 på Mohs´ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Bra mot depression och negativa känslor.

Sodalit
Sodalit
Smyckesten i olika blå nyanser med små ådror av vit kalcit. Liknar Lapis Lazuli men saknar oftast pyritkorn. De viktigaste fyndigheterna i Ontario i Kanada och Brasilien. Hårdhet 5½-6 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En sten som är bra mot stress, nervositet och ilska.

Tigeröga
Tigeröga
En typ av kvarts med fiberstruktur som ger stenen dess karakteris­tiska utseende när den slipas. De viktigaste fyndigheterna finns i Sydafrika. Hårdhet 7 på Mohs’ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
En sten som är för pengar och lycka. Skapar mod, säkerhet och skyddar mot alla faror.

Topas
Gul, rödbrun, blå, rosa eller färglös. Gul topas är vanligast. Sällsynt sten, topas av fin kvalitet är mycket dyrbar. Bästa fyndigheterna i Brasilien och Ryssland. Namnet missbrukas ofta och används t ex om rökkvarts och citrin. Hårdhet 8 på Mohs´ hårdhetsskala från 1-10, där diamant är 10.
Månadssten för november. Bra mot nedstämdhet och negativa tankar. Ger livsglädje.
Turkos
Stenar med vackert himmelsblå färg från Iran (Persisk turkos) är finast. Stenar från t ex Egypten, USA och Mexico är blekare och blågröna till gröna. Ofta mörka ådror genom stenen. Porös och känslig sten. Kan missfärgas och bli grön. Tål inte vatten, tvål, parfym etc.
Månadssten för december. Bra för kärlek, vänskap, lycka och pengar. Allmänt helande sten.